Türkiye’de Saklı Kalmış Lezzetler


Ye İç Gez
29/09/2022

Türkiye birbirinden zengin ve farklı lezzetleri barındıra, şölen olarak nitelendirebileceğimiz bir mutfağa sahip. Hangi köşesine giderseniz gidin oraya ait meşhur bir lezzetle karşılaşmanız mümkün. Ancak bunların dışında yüzlerce, hatta binlerce gizli kalmış lezzetleri de bulunuyor. Biz de sizler için bu yazımızda gizli kalmış bu lezzetleri derledik. Keyifli okumalar!

Ayva Kebabı

Kebabıyla ünlü Gaziantep’te farklı bir lezzet deneyimlemek isterseniz bu kebabı deneyebilirsiniz. Ayvanın tabak haline getirilip içerisine kuzu etinin doldurulmasıyla ortaya çıkan bu lezzetin oldukça enfes olduğunu söylemeliyiz. Aromatik ve farklı lezzetleri deneyimlemeyi sevenlerin vazgeçilmezi olacağına eminiz.

Tuzda Tavuk

Şahane lezzetlere ev sahipliği yapan Hatay şehrimizin saklı kalmış lezzetlerinden biriyle tanıştırmak istiyoruz sizleri: Tuzda Tavuk. Ayıklanan tavuklar tuzdan oluşan bir katmanın içerisine konuluyor. Ardından yumurta akıyla yapıştırılan bu tuzlu katmanın içerisinde birkaç saat pişiyor. Ortaya unutulmaz bir yemek çıkıyor.

Rabisa

Boşnak ve Arnavut göçmenlerinin yaşadığı Balıkesir Gömeç’te enfes bir börek çeşidi yapılmakta. Rabisa denilen bu börek yumurta, karbonat ve sirke katılarak hazırlanan bir yufkadan yapılıyor. Açılan hamur sarılıyken büzüştürülüyor ve küçük küçük kesilerek tepsiye konuluyor. Pişirildikten sonra üzerine sarımsaklı yoğurt konularak servis ediliyor. Bu börek türü Arnavutlar tarafından samsa olarak adlandırılıyor.

Kayısı Yahnisi

Kayısının başkenti Malatya’da tahmin edilebileceği gibi kayısılı birçok lezzet bulunuyor. Kayısı Yahnisi de bu lezzetlerden birisi. Bilinen yahninin içerisine kayısılar ekleniyor. Soğan, et ve patatesle birlikte pişen kayısılar yemeğe farklı bir dokunuş katıyor.

Altın Kesesi Tatlısı

Kayseri mutfağının sadece pastırma ve mantıdan oluştuğunu düşünüyorsanız sizi ismi kadar gösteriş sahibi bir tatlıyla tanıştıralım: Altın Kesesi Tatlısı. Bu tatlı görselliği sebebiyle kendini diğer tatlılardan birkaç basamak yukarıya taşıyor. Tatlı için önce muhallebi hazırlanıyor. Ardından kakaolu bir harç hazırlanıp krep gibi tavada pişiriliyor. Soğuduktan sonra ortasına muhallebi dökülüyor ve kese şeklinde büzüştürülerek servis ediliyor.

Keşli Cevizli Erişte

Bolu et yemeklerinin yanı sıra birçok fark dolu lezzeti deneyimleyebileceğiniz bir yer. Özellikle buraya özgü özel bir yemek denemek isterseniz keşli cevizli erişteyi deneyebilirsiniz. Öncelikle erişte suda pişirilir. Ardından tavada keş peyniri, tereyağı ve ceviz koyup kavrulur. Pişen eriştenin yarısına bu sos konur üzerine tekrar kalan eriştelere katılarak karıştırılır.

Çaşır Kavurması

Özellikle Erzurum ve Erzincan bölgelerinde yapılan bu yemek şifa niyetine de yenildiği söylenen bir yemektir. Çaşır otları önce haşlanır. Bir tavada kızdırılan tereyağının üzerine eklenir. Kavrulan otların üzerine tel peyniri ve yumurta eklenerek pişirilir.

Batırık

Mersin ve Akdeniz yöresine özgü olmakla birlikte başka şehirlerde de yapılan yöresel bir lezzet olan batırık, kısıra benzeyen ama form olarak daha ıslak olan bir yemektir. Bulgur, salça, kimyon soğan karıştırılarak kısır gibi yapılır. Bu yemeğin içine konan tahin ve nar ekşisi farklı bir aroma oluşturur.

Sütlü Biber Turşusu

Balkan mutfağının önemli lezzetlerinden sütlü biber turşusu Kırklareli yöresinde de oldukça sevilen bir lezzet. Turşuluk olan sarı dolmalık biberlerin içi kaymak ve yoğurt karışımıyla dolduruluyor. Balkanlar’da ‘soka’ adı verilen bu turşuya, Edirne’nin bazı yörelerinde; katık, kaçarak, hatça gibi adlar da veriliyor.

Göbete (Köbete)

Eskişehir yöresi lokantalarında servis edilmesi oldukça meşhur olan göbete, mayalı hamurdan yapılan bir yemektir. Önce mayalı hamur hazırlanıyor ardından içine kıymalı ve soğanlı harcı konuluyor. Üzeri, tepsi boyutuna göre açılan hamurla kapatılıyor ve yumurta sürülüyor. Bu börek Tatarların, baharın gelişini kutladıkları Tepreş Bayramı’nda da mutlaka yapılıyor.

Cennet Künkü

Bursa yöresinin özel lezzetlerinden cennet kürkü, hamurdan yapılan unutulmaz bir lezzet. Bol kaymak, şerbet ve fıstığın başrolü oynadığı bu tatlıda kesilen hamur şeritleri çatal etrafına spiral şekilde sarılarak ağda çatalla birlikte döndürülerek kızartılarak yapılıyor.

Düğülü Haşhaş Tatlısı

Afyon yöresine ait bu lezzet haşhaşın bir tatlıya nasıl yakışabileceğini gösterir nitelikte. Bu tatlıyı hazırlamak için öncelikle tencere içerisinde ince bulgur, şeker ve haşhaş kavruluyor. Ardından tereyağı ekleniyor ve eridiğinde süt eklenerek karıştırılıyor. Muhallebi kıvamını aldığında serviş tabağına dökülerek soğutuluyor. Soğuduktan sonra dilimlenerek servis ediliyor.

Karaçuval helvası

Çorum'un meşhur lezzeti leblebi yanında yöresel halk tarafından sevilen bir lezzetle daha sizleri tanıştıralım: karaçuval helvası. Bu helvayı hazırlamak için öncelikle margarin bir tencerede eritilip un ilave edilir. Ardından unun rengi dönünceye kadar karıştırılır. Sonrasında pekmezli su karışımı eklenir. Helva kıvamına gelinceye kadar kavrulmaya devam edilir.

Şekerli Pide

Mesir macunu lezzetiyle unutulmayan Manisa'nın şekerli pidesini daha önce duymuş muydunuz?

Mesir macunuyla ünlü olan Manisa yöresinin şekerli pidesiyle daha önce tanıştınız mı? Bir diğer ismi kula şekerli pide olan bu pide, bildiğimiz pideye şeker katılarak hazırlanıyor. Ortaya ise mükemmel bir lezzet çıkıyor.

Un Sucuğu

Dondurma konusunda ustalığını hiçbir şehre kaptırmayan Kahramanmaraş’tan benzersiz bir lezzet: Un sucuğu. Un, üzüm suyu ve cevizin birleştirildiği bambaşka bir tatlı olan bu lezzet adeta bir şölen.

Hazırlama aşaması oldukça zahmetli olan bu sucuğun tüketildiğinde alınan kilolar gerçekten hakkını veriyor.