Tüm Adet Belirtileri
Her kadının, ergenlik döneminden itibaren yaşadığı bir dönem olan adet dönemi, regl ismiyle de biliniyor. Adet kanamaları, kadınlarda belirli aralıklarla tekrarlanan ve döllenemeyen yumurtanın kanama yolu ile her ay adet görerek dışarı atılmasına deniliyor. Adet belirtileri her ay dönem yaklaştığı andan itibaren başlıyor. Bu dönemde fiziksel değişikliklerin yanı sıra çeşitli ruhsal değişiklikler de görülüyor.
Adet ya da regl olarak adlandırılan bu kanamalar, yaklaşık olarak 12 yaş civarında ergenlik ile başlıyor. Bütün bu kanamlar menopoz dönemiyle birlikte sona eriyor. Adet yaklaştığının belirtileri nedeniyle bir kadının psikolojik ve fizyolojik açıdan değişikler hissetmeni doğal karşılanıyor. Özellikle de adet düzeni oturan yetişkin kadınların pek çoğu, adetlerini takip etmek için takvime bile gerek duymuyor. Adet öncesi ve adet sırasında birçok belirti meydana geliyor. Peki, adet belirtileri ne zaman başlar? Adet belirtileri nelerdir? Konuyla ilgili detaylı bilgi almak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Regl Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Özellikle yeni adet olmuş kadınlar, regl hesaplaması konusunda şaşırabiliyor. Regl hesabı yapmak için adetin ilk gününden, sonraki ilk gününe kadar olan süreyi baz almanız gerekiyor. Bu süre, adet döngüsünün kaç günde bir olduğunu gösteriyor. Genellikle 21 ila 35 gün arasında adet döngüsü oluyor. Ortalama bakıldığında bu süre 28 gün olarak biliniyor. Adet döngünün birkaç gün önce ya da birkaç gün sonra olması normal olarak kabul ediliyor.
Adet Belirtileri Ne Zaman Başlar?
Adet belirtileri kaç gün önce başlar sorusunun yanıtı sıkça merak ediliyor. İlk adet belirtileri adetten 4-5 gün önce başlar. Bazı kadınlarda ise 7 ila 10 gün önceden de belirtiler kendini gösteriyor. Aynı zamanda bazı kadınlar ise regl belirtisi yaşamadan adet olabiliyor. Kimileri bu dönemi gergin geçirirken kimileri ise daha duygusal hissedebiliyor. Kısacası adet belirtileri ve belirtilerin başlangıcı, kişiden kişiye göre değişiklik gösteriyor. Regl öncesi belirtileri PMS adıyla anılıyor. Adet öncesinde yaşanan bu belirtiler genellikle adet sürecinde de devam ediyor.
PMS Nedir?
Premenstrüel sendrom olarak bilinen PMS, adet öncesi dönemde yaşanılan duygusal dalgalanmalara deniliyor. Adet öncesi gerilim olarak da halk arasında konuşuluyor. Yine de kadınların adet öncesi sendrom pek bilinmiyor. Kadınların adet öncesi gerginlik olarak da geçen bu dönemin belirtileri ise şu şekilde:
· Sürekli yemek yeme isteği
· Yorgunluk
· Göğüslerde hassasiyet
· Sinirli olma durumu
Tıp uzmanların göre, adet gören her 4 kadından 3’ü regl öncesi belirtiler yaşıyor. Bahsi geçen belirtilerden en az bir tanesini pek çok kadın hissediyor. Üstelik bazı kadınlar bu belirtileri yoğun bir şekilde hissederken; bazı kadınlar ise daha hafif atlatabiliyor. Bu dönem neticesinde yaşanan sorunlar, kadınların hayat tarzlarında yapabileceği değişiklikler ve tedaviler ile azaltılabiliyor ya da durumun yönetilmesi öğrenilebiliyor. Genel olarak adet dönemi öncesinde görülen belirtiler bu şekilde ortaya çıkıyor. Peki ilk adet belirtileri nelerdir?
Adet Dönemi Belirtileri Nelerdir?
Regl olma belirtileri ne zaman ve ne şekilde olacağı tahmin edilmesi güç unsurlardır. Her kızda farklı belirtiler ortaya çıkabiliyor. Ancak yaşanılan regl belirtileri, her ay kendini tekrar ederek aynı kalıyor. Bu belirtiler bazen şiddetli, bazense hafif yaşanabiliyor. Hissedilen belirtiler fiziksel ve duygusal olarak ikiye ayrılıyor. İşte adet belirtileri!
1. Fiziksel Belirtiler
Adet dönemini fiziksel belirtilerle geçiren pek çok kadın bulunuyor. Peki adet belirtileri arasında öne çıkan fiziksel adet belirtileri nelerdir?
- En belirgin adet belirtileri arasında karında şişlik oluşması yer alıyor.
- Göğüste şişkinlik ve hassasiyet oluşumu
- İştahta artış
- Baş ağrısı
- Vücudun su tutması sebebi ile ayak bilekleri ve parmakların şişmesi
- Kilo almak
- Aşerme. Evet yanlış duymadınız, regl döneminde de aşerme meydana gelebiliyor. Genellikle tatlı krizi olarak adlandırılan durum, et ya da tuzlu yiyeceklere karşı da olabiliyor. Halk arasında adet belirtisi olan bu aşerme hamilelik belirtileri ile karıştırılabiliyor.
- Kalp çarpıntısı
- Mide bulantısı
- Eklem ağrıları
- Uyku düzeninde bozulma
- Aşırı susuzluk
- Sakarlık
- Sindirim problemleri
- Kramplar
2. Duygusal Belirtiler
Genellikle adet dönemi belirtileri arasında duygusal belirtilerin de yeri oldukça büyük. Adet belirtileri ortaya sadece duygusal olarak da çıkabiliyor. Duygusal belirtiler hafta boyunca adet ile birlikte devam edebiliyor. Peki duygusal belirtileri adet ile nasıl yaşarız?
- Kaygı ve gerginlik
- Asabiyet hali
- Depresyon
- Halsizlik
- Değişken ruh hali
- Huzursuzluk
- Aşırı alınganlık
- Sosyal ilişkilerden kaçınma
- Ağlama krizleri
- Odaklanma problemi
- Öfke
- Unutkanlık
- Özgüven eksikliği
- Hevessizlik
Regl Ağrısı Neden Olur?
Pek çok kadın adet dönemi sırasında “dismenore” adı verilen kramplar yaşıyor. Bu ağrılı kramplar, yağ asitlerinden türeyen lipid bileşenler olan prostaglandinin salınımından kaynaklanıyor. Bu durum “birincil dismenore” olarak adlandırılıyor. Birincil dismenore, çoğunlukla bir ya da iki yıl içerisinde, yumurtlama döngülerinin başlaması ile başlıyor.
Sonradan ortaya çıkan ve ağrılı adet görmeye neden olan ise “ikincil dismenore” olarak adlandırılan durum deniliyor. İkincil dismenore, başka bir hastalığın ikincil nedeni olarak biliniyor. Bu durumun oluşmasına neden olan etkenler arasında endometriozis, uterin adenomiyoz ve uterin fibroidler yer alıyor. Nadiren de olsa konjenital malformasyonlar, bazı kanserler, intrauterin cihazlar ve pelvik enfeksiyonlar da ikincil dismenore durumunun oluşmasına neden olabiliyor.
Adet Döneminde Belirtileri Azaltmak İçin Yapılabilecekler
Regl belirtileri kimi zaman çok yoğun; kimi zaman ise çok hafif hissedilebiliyor. Şiddetli geçen adet dönemlerinde Google üzerinde sıklıkla “Regl ağrısına ne iyi gelir?” sorusu aratılıyor. Böylesi durumlarda belirtilerin şiddetini azaltabilmek için alabileceğiniz önlemler de bulunuyor. Adet döngüsünde adetten önce ya da adet olurken görülen belirtiler için önlem alabilirsiniz. Adetten önce ortaya çıkan belirtiler, kadında adet düzensizliği gibi durumlara da işaret edebiliyor. Peki det belirtileri genellikle hangi önlemler ile azaltılabilir?
· Adet döneminde kilo alıyorsanız; adet öncesi belirtileri hissetmeye başladığınızda, kendinize tuz kısıtlaması yapabilirsiniz.
· Hafif egzersizler yaparak kaslarınızı güçlendirebilirsiniz, bu egzersizler özellikle eklem ağrılarının azalmasına yardımcı oluyor.
· Düzenli uyku, hızlı toparlanmanın en önemli yollarından biri olarak biliniyor.
· B vitamini ve magnezyum açısından zengin besinler tüketebilirsiniz.
· Ağrıyan bölgelere ritmik masaj yapabilirsiniz.
· Direkt karın üzerine olmayacak şekilde, orta dereceli sıcak uygulamalar yapabilirsiniz. Her kadının bildiği gibi sıcak su torbaları böyle günler için var! Sıcak su torbalarını kullanmakta fayda var.
· Doktor tavsiyesi ile ağrı kesici ilaç kullanabilirsiniz.
· Kafein içeren içeceklerden uzak durmalısınız.
Adet Döneminin Kaç Gün Gecikmesi Normaldir?
Adet döneminin ilk günü ile, bir sonraki ilk regl günü arasında genellikle 21 ile 35 gün oluyor. Gecikme olarak bakıldığında bu süre 45 gün olarak uzatılabiliyor. 45 günü aşan gecikmelerde mutlaka doktora başvurmak gerekiyor. Adet gecikmesi durumunda adet belirtileri ve hamilelik şüphesi devam edebilir. Adet belirtileri genellikle hamilelik belirtileri ile karıştırılabiliyor. 45 gün adet olmadan geçiyor ise, hormonal rahatsızlıklara bağlı olarak sağlık sorunları yaşıyor olabilirsiniz. Bu nedenle kadınlarda adet başlangıcı olmuyor, adet kanaması yaşanmıyor ise en yakın zamanda bir uzmana başvurabilirsiniz. Konu ile alakalı sağlık haberleri sitelerini de takip edebilirsiniz.
Sizlere tüm adet belirtilerinden bahsettik. Dilerseniz konuyla ilgili “Regl Sancısıyla Başa Çıkmak İçin 5 İpucu” isimli makalemizi okuyabilirsiniz.