Diş Protezleri Ne Kadar Süre Dayanır
Ağzında parlak, yeni protezlerinle evde oturuyorsunuz ve aklına gelen ilk şeylerden biri, protezlerinizin tam olarak ne kadar dayanacağı? Yaygın olarak kabul gören bir inanç, protez almanın uzun vadeli bir ilişki olduğu ve bir kere aldığınızda, ömür boyu kullanacağınızdır.
Ancak gerçek şu ki, diş sorunlarınız için kalıcı bir çözüm yoktur. Nasıl ki bir kanepeyi bir süre sonra değiştirmeniz gerekiyorsa, protezlerin de en fazla 10-15 yıl sonra değiştirilmesi gerekecektir. Tabi protezlerinize iyi bakıyorsanız. Kısmi protezler ne kadar dayanır? Protezleriniz kullanım ömrünün sonuna geldiğinde ne yapmalısınız ve protezlerinizi korumak için neler yapabilirsiniz? Tüm sorularınıza yanıt bulmak için okumaya devam edin!
- Farklı Protez Tiplerinin Dayanma Süresi
- Protezlerinizin Ömrünü Nasıl Uzatabilirsiniz
- Protezlerinizin Değiştirilmesi Gerektiğine Dair İşaretler
Farklı Protez Tiplerinin Dayanma Süresi
Ağzımızı her zaman aynı kalan, sabit bir varlıkmış gibi düşünürüz. Aslında, hayattaki çoğu şey gibi, ağzımız da sürekli değişir. Diş etleriniz küçülebilir ve çene kemiğiniz şekil değiştirebilir.
Kısmi Protezler ve Tam Protezler Ne Kadar Dayanır?
İstatistiklere göre, tam protezler 5 ila 10 yıl arasında dayanırken, kısmi protezler maksimum 15 yıllık bir ömre sahiptir. Bu süre zarfında, hem ağzınız hem de protezleriniz büyük değişikliklere uğrayabilir, bu da protezlerinizin uygun şekilde oturmamasına ve çekici olmayan bir görünüme neden olabilir.
Geçici Protezler Ne Kadar Dayanır?
Ayrıca, ömrü aylarla ölçülebilen ve acil veya geçici protezler olarak adlandırılan üçüncü bir protez kategorisi vardır. Geçici protezler, doğal dişlerinizin çekilmesinden hemen sonra diş hekiminiz tarafından takılan bir protez türüdür ve kalıcı protezleriniz hazır olana kadar yaklaşık iki ila üç ay boyunca kullanılır.
Ne Sıklıkla Yeni Protez Almalısınız?
Ağzınız yıllar içinde değiştikçe, protezlerinizin düzgün oturduğundan emin olmanız gerekir. Protez takanların, her 12 ayda bir veya en erken tahriş belirtisinde (tıkırdama veya boğulma hissi gibi), bu belirtiler yakında geçecekmiş gibi görünse dahi, diş hekimini ziyaret etmeleri şiddetle tavsiye edilir.
Protezlerinizi beyazlatmak ve lekeleri çıkarmak için ne kadar çabalarsanız çabalayın, doğal dişler gibi protezler de aşınma ve yıpranmadan etkilenirler. Protezleriniz artık estetik açıdan hoş görünmediğinde veya düzgün oturmayı bırakıp ağzınızda gevşemeye başladığında, ağzınızın ne kadar değiştiğine veya protezlerinizin ne kadar bozulduğuna bağlı olarak protezlerinizin yeniden astarlanma, kaide yenileme veya yeniden yapılma zamanı gelmiştir.
Ne tür bir malzemeden yapıldıkları fark etmeksizin, tam protezler tipik olarak 5 ila 10 yıl dayanırken, kısmi protezlerin toplam ömrü 15 yıldır. Beklenen ömürleri boyunca aynı protezleri takıyorsanız, amaçlarına hala uygun olup olmadıklarını öğrenmek için bir diş hekimine muayene olmalısınız.
Protezlerinizin Ömrünü Nasıl Uzatabilirsiniz?
Protezlerinizin ömrünü uzatmanın, yeniden astarlama ve kaide yenileme işlemlerinden, uygun bir ağız bakım rutini uygulamaya kadar çeşitli yolları vardır.
Yeniden Astarlama ve Kaide Yenileme Nedir?
Yeniden astarlama ve kaide yenileme, diş hekiminizin protezlerinizin ömrünü uzatmak için kullanabileceği iki yöntemdir. Yeniden astarlama, diş etleriniz üzerinde daha rahat bir his sağlamaları için diş hekiminizin (başka bir kusuru olmayan) protezlerinizin alt tarafını yeniden şekillendirmesini kapsarken, kaide yenileme, protezlerin taban malzemesinin, yani diş eti dokusuna benzer bir his vermek için tabanda bulunan plastik parçanın tamamen değiştirilmesini ifade eden daha karmaşık bir işlemdir. Böylece protezleriniz daha stabil hale gelir ve daha iyi oturur.
Protezlerinizin Bakımını Nasıl Yapmalısınız?
Ne yaparsanız yapın, protezlerinizin eninde sonunda değiştirilmesi gerekecektir. Ancak, bu protezlerinizin bakımını yapmanıza gerek olmadığı anlamına gelmez. Tam ve kısmi protezlerinize düzgün bir şekilde bakarsanız, uzun süre dayanırlar! Protezlerinizin daha uzun ömürlü olmasını sağlamak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.
- Her gün temizleyin. Her gece yatmadan önce protezlerinizi çıkarın, ılık suyla durulayın ve yiyecek, plak ve diğer kalıntıları gidermek için yumuşak kıllı bir fırça ve aşındırıcı olmayan bir protez temizleyici ile hafifçe fırçalayın.
- Her gece ıslatın. Protezlerin orijinal şeklini koruyabilmesi için nemli kalması gerekir, bu nedenle protezlerinizi gece boyunca bir bardak suda veya protez solüsyonunda tutun.
- Düzenli olarak diş hekiminize görünün. Diş hekiminiz, protezlerinizin düzgün bir şekilde takıldığından emin olmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, protezlerinizin herhangi bir sıkıntı yaratması durumunda size profesyonel danışmanlık ve tıbbi yardım sağlayabilir.
Protezlerinizin Değiştirilmesi Gerektiğine Dair İşaretler
Protezlerinize ne kadar iyi bakarsanız bakın, ısırma hareketinin sağlıklı ve güçlü kalması için nihayetinde değiştirilmeleri gerekecektir. İşte eski protezlerinizi atmanın ve yenisini almanın geldiğini gösteren işaretler:
Oturma Şeklindeki Değişimler
Yıllar geçtikçe, protezlerinizin oturma şekli de değişecektir. Bunun nedeni, çene kemiğinizin ve buna bağlı kemik yapınızın sürekli kayması, protezlerinizin gevşemesine veya oynamasına neden olması, yemek yemeyi ve konuşmayı oldukça külfetli hale getirmesidir. Tersine, protezleriniz olmadan çok fazla zaman harcamak, protezlerinizi düzenli olarak takmaya tekrar karar verdikten sonra çok daha sıkı bir oturuşa neden olabilir.
Sonuç olarak, protezleriniz rutin olarak değerlendirilmeli ve her iki yılda bir yeniden astarlanmalıdır. Protezlerinizin bakımını mümkün olan en iyi şekilde yapma yönündeki çabalarınıza rağmen, oturuşunda önemli değişiklikler olduğunu fark etmeniz halinde, seçeneklerinizi diş hekiminizle görüşün.
Kırık Protez
Kırık bir protez, tüm protez setinizin değiştirilmesi gerektiği anlamına gelmez. Sadece küçük bir onarım yeterli olabilir. Kırık bileşeni kendiniz tamir etmeye çalışmak yerine, bir diş hekimine veya bir protez uzmanına gösterin.
Kırık Protez Kaidesi
Akılda tutulması gereken şeylerden biri de, protezinizin en önemli parçasının kaidesi olduğudur. Kaide kırıldığında, protez yalnızca nitelikli bir protez uzmanı tarafından tamir edilebilir.
Lekeli veya Kirli Protezler
Zaman geçtikçe, protezlerinizde küçük çatlaklar ve kırıklar ortaya çıkabilir. Bu da bakterilerin protezlerinizden diş etlerinize doğru ilerlemesine yol açar. Bu durum, enfeksiyona ve sonrasında bir çok diş sorununa neden olabilir.
Açıklanamayan Ağrı ve Rahatsızlık
Düzgün takılmayan protezler, boynunuzda, omuzlarınızda, sırtınızda ve ağzınızda beklenmedik ağrılara ve acıya neden olabilir ve bu da diş hekiminizi ziyaret etmeniz gerektiği anlamına gelir.
Artık farklı protez tiplerinin ne kadar dayandığına dair, protezlerinizin ömrünü nasıl uzatacağınızdan, mevcut protezlerinize veda etme zamanının geldiğine karar vermeden önce hangi işaretlere bakmanız gerektiğine kadar her şeyi bildiğinize göre, protezlerinize iyi bakarsanız, uzun ve sağlıklı bir ilişkiniz olacağından emin olabilirsiniz.