Ağız Kokusunun Nedenleri Nelerdir?


Sağlık
25/02/2021
Ağız kokusunun yaygın nedenleri nelerdir?

Halitozis olarak da bilinen kronik ve ağır ağız kokusundan şikayetçiyseniz, etkili bir tedavi yöntemi belirleyebilmeniz için, kaynağını bulmanız önemlidir.

Halitozisin birçok nedeni olabilir. Bunlardan bazıları:

  • Tütün kullanımı: Sigara içiyorsanız bırakın. Ağız kokunuzun başka nedenleri de olabilir, ama tütün kullanımı ağız kokusunu garantiler. Sigarayı bırakmaya hazırsanız, tavsiye ve destek için doktorunuza veya dişçinize danışın.
  • Yediğiniz veya yemediğiniz şeyler: Sarımsak gibi bazı yiyecekler ağız kokusu yapar, ama sadece geçici olarak. Kan dolaşımına karıştıktan sonra, koku nefes aracılığıyla dışarı atılır. Fakat izleri vücut yiyeceği işleyene kadar kalır, yani çabuk bir çözümü yoktur.
  • Ağız kuruluğu: Eğer ağzınız çok kuruysa, yemek kalıntılarını ve bakterileri temizleyecek kadar tükürük üretemez ve bunlar dişte biriktikçe kötü kokuya neden olur. 

Enfeksiyonlar: Başka hiçbir sebebi yokmuş gibi görünen ağız kokusu, vücudun başka bir yerindeki bir enfeksiyonun belirtisi olabilir.  Kronik ağız kokusu şikayetiniz varsa ve diş hekiminiz ağızla ilgili bir problem olmadığını söylüyorsa, daha detaylı bir kontrol için doktorunuza görünün. Ağız kokusu, solunum yolları enfeksiyonlarında, kronik sinüzit veya bronşit, diyabet veya böbrek ve karaciğer sorunlarının işareti olabilir. Yani ihmal etmemek önemlidir.

Diliniz: Evet, diliniz ağzınızı kokutuyor olabilir. Dilin yüzeyi engebeli ve dokusu farklı olduğundan, kokuya neden olan bakterileri üzerinde toplayabilir. Dilinizin neden olduğu kötü kokuyla savaşmanın en iyi yolu dilinizi düzenli olarak diş fırçanızla fırçalamaktır.

Ağız kokusundan kurtulmanın en iyi yolu günde iki kere diş fırçalamak ve yemek kalıntılarını ve bakterilerini gidermek için diş ipi kullanmaktan oluşan kapsamlı bir ağız bakımı rutinini takip etmektir. Oral-B Şarj Edilebilir Diş Fırçası, dişlerinizi klasik manuel bir fırçadan daha derinlemesine temizleyerek ağız sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir. www.agizbakimuzmani.com/tr-TR’de farklı seçenekler görebilir ve size en uygun modelleri bulabilirsiniz. Gargaralar ağız kokusunu sadece kısa vadede giderir ve eğer kronik bir sorununuz varsa diş doktorunuz bakterileri uzak tutacak antimikrobik gargaralar önerebilir.