Elde Kıyafet Yıkama Yolları


Ev
29/09/2022

Hassas kıyafetlerde doğru bakım için elde yıkamanın önemli olduğu biliniyor. Kıyafetlere zarar vermeden elde yıkayabilmek için dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunuyor. Peki elde çamaşır nasıl yıkanır?

Elde yıkama yaparken özen gösterilmesi gereken konuların başında, kıyafetin yıkama talimatlarını okumuş olmak yer alıyor. Yıkama talimatları, sizlere önemli ipuçlarını veriyor. Özellikle hassas kıyafetlerin etiketlerinde yıkama sembolleri ve çamaşır yıkama talimatları veriliyor. Bu etiket sayesinde kıyafetlerin elde yıkama gerektirip gerektirmediğine karar verebilirsiniz. Ardından yapmanız gereken ise elde yıkama deterjanları arasında doğru seçim yapmak. Akıllardaki “kıyafet elde nasıl yıkanır?” ve "Elde yıkama deterjanı nedir?" gibi soruları gelin hep birlikte yanıtlayalım.

Kıyafetinize Uygun Hassas Deterjan Seçin

  • Hassas kıyafetler için çamaşır deterjanı elde yıkama işlemine uygun olarak seçilmeli. Çamaşırlarda deterjan seçerken, elde yıkama toz olanlardan da kullanabilirsiniz. Dantel, ipek, ince örülmüş ya da yün gibi malzemeler, elde yıkandığında daha büyük özen istiyor. Burada dikkat etmeniz gereken unsurlar etkili ve doğru yıkama yapılması için kıyafetin uygunluğu ve kullanılacak deterjan oluyor. Bu tarz hassas kumaştan yapılmış ürünler için pek çok sıvı deterjan bulunuyor. Hassas kumaştan tasarlanmamış kıyafetleriniz için standart bir deterjan kullanımı gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlem için Ariel toz deterjanı tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda bu tarz yıkamalar için bebek şampuanı ya da yumuşak sıvı sabun da kullanabilirsiniz. Bunun olması için de uygun şampuan ve sabunları kullanmaya özen göstermelisiniz.
  • İpek ve dantel gibi hassas kıyafetler için deterjanla suya sokulduktan sonra herhangi bir durulama gerektirmeyen deterjan kullanabilirsiniz. Bu sayede hem kıyafetlerinizi kolaylıkla yıkayabilir hem de durulamadan özel kıyafetinizin zarar görmemesini sağlayabilirsiniz.
  • ·Yün ve ince örgülü hassas kıyafetler için lanolin içeren bir deterjan kullanabilirsiniz. Lanolin; koyunların yünlü postlarını su geçirmez hale getirebilmek için ürettikleri doğal bir yağ olarak biliniyor. Ayrıca lanolin içeren deterjanlar, kıyafetlerin daha yumuşak olmasını sağlıyor.

Çamaşır Makisinde Yıkama ve Elde Yıkama Çamaşır Farkları

Çamaşır makinesinde çamaşır yıkarken birçok ayar yapılabiliyor. Bu sayede kıyafetlerin üzerindeki lekelerin çıkarılması uzun işlemler gerektirmeden sağlanabiliyor. Elde çamaşır yıkarken ise leke çıkarmaz daha zor olabiliyor. Böyle bir elde yıkama işlemi için size vereceğimiz talimatları uygulayabilir, çamaşır makinesi kullanmadan kıyafetlerinizi elde yıkayabilirsiniz. Kullanacağınız deterjanları makineye uygun biçimde değil, elde yıkamaya uygun biçimde seçmenizin anlamı buradan geliyor. Kıyafetlerinizdeki kötü kokuları da kullanacağınız sabun ve deterjanlar yardımı ile yok edebilirsiniz. Elde hangi kıyafetinizi yıkarsanız yıkayın, farklı koku ve yapılarda pek çok deterjanı kolaylıkla bulabilirsiniz. Pek çok insan bulaşık yıkamada kullanılan tabletleri de temizleme işlemi için kullanıyor.

Elde Yıkama Yapacağınız Alanı Hazırlayın

Giysilerinizi etkili bir biçimde leğende, küvette ya da lavaboda yıkayabilirsiniz. Küvette ya da leğende çamaşır yıkamak daha pratik bir kullanım olacaktır. Çamaşırların elde yıkanacağı deterjanınızı hazırlayabilirsiniz. Bu işlemi sıvı sabunla da yapabilirsiniz. Ardından elde kıyafet yıkama işlemi için deterjanın elinizi tahriş etmemesi için eldiven takmanız gerekiyor. Aynı zamanda suyun sıcaklık durumuna da dikkat etmeniz önem taşıyor. Çamaşırları sererek kurutmak için bir alan yaratabilir, kıyafetlerinizi alana sererek o halde bırakabilirsiniz. Her kıyafetin elde yıkanmayacağını unutmamanız gerekiyor. Bazı çamaşırların makinede yıkanması daha uygundur. Yıkama işleminden önce etiket üzerinde yer alan yıkama talimatlarını okuyabilirsiniz. Elde yıkamaya uygun kıyafetlerinizi ayarlayarak temizleme işlemine başlayabilirsiniz. Aksi takdirde giysileriniz tahriş olabilir ve kötü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Zaman içinde elde yıkama işlemi daha fazla kolay gelecektir.

Elde Çamaşır Yıkamak İçin Gerekli Malzemeler

  • Kova, leğen, küvet ya da lavabo
  • Elde çamaşır yıkama işlemi için uygun deterjanlar (mümkünse durulama gerektirmeyen)
  • Onun yerine bebek şampuanı ya da uygun bir sıvı sabun kullanılabilir
  • Çamaşır kurutmak için düz bir yüzey
  •  Bolca su
  • Çamaşır yıkamak için uygun bir eldiven

Elde Kıyafet Yıkama Talimatlarına Uyun

  • Açık ve koyu renkli kıyafetleri, tıpkı çamaşır makisinde yaptığımız gibi ayrı ayrı yıkamak gerekiyor. Öncelikle açık renkli kıyafetleri yıkayarak başlayabilirsiniz. Ardından koyu renkli kıyafetleri yıkayabilirsiniz.
  • Eğer renkli ya da boyalı kıyafetleriniz var ise, diğer kıyafetlere renk akıtmaması için ayrı bir yerde yıkayabilirsiniz.
  • En az bir kıyafetin sığacağı derinlikte bir leğen ya da kova kullanabilirsiniz. Dilerseniz küveti ya da lavaboyu kullanabilirsiniz. Eğer imkanınız varsa durulamak için ayrı bir leğen ya da kova kullanabilirsiniz. Kullanacağınız alanı dokunabileceğiniz sıcaklıkta su ile doldurmalısınız. Çok sıcak su kullanmak kıyafetin renginin akmasına neden olabiliyor; çok soğuk su ise lekelerin çıkmamasına ve kıyafetlerin doğru temizlenmemesine sebep olabiliyor.
  • Açık renk ve koyu renk kıyafetlerinizi ayrı yıkamanın doğru olacağından bahsetmiştik. Bu nedenle açık renk ve koyu renk kıyafetleriniz için kullandığınız suyu değiştirebilir ya da iki ayrı leğen kullanabilirsiniz.
  • Deterjanı suya ekleyebilirsiniz. Her giysi türü için bir tatlı kaşığı deterjanı kullanabilirsiniz.
  • Çamaşırları elde yıkama işlemi için kıyafetleri suya batıncaya kadar deterjanlı suya daldırmalısınız. Kirleri tam anlamıyla giderebilmek için kıyafeti su içerisinde yavaşça gezdirmelisiniz. Kıyafetleri su içerisinde yavaşça döndürebilirsiniz. Bu işlemi 2 ila 3 dakika boyunca yapmalısınız. Kıyafetlerin tamamen temizlendiğine emin olduktan sonra sudan çıkarabilirsiniz.
  • Elde elbise yıkamanın püf noktaları arasında çamaşırları sert çitilememek de yer alıyor. Sert çitilemek; kıyafetin liflerine zarar verebiliyor, kıyafetin yıpranmasına, parçalanmasına ya da gerginleşmesine neden olabiliyor.
  • Elde tişört yıkama esnasında koltuk altı alanlarına özen göstermek gerekiyor. Deterjanın hassas bölgelere erişerek kir ve yağı parçalaması için yeterince su içerisinde kalması önem taşıyor.
  • Elde beyaz tişört yıkama işlemi için de özen göstermek önem taşıyor. Bu tarz kıyafetlerin, beyazlığını koruması dikkat istiyor. Beyaz tişörtlerin kumaşın kaldırabileceği ideal sıcaklıklarda yıkanması gerekiyor. Tavsiye edilen sıcaklıkta kumaşa uygun deterjanlar ile beyaz çamaşırlarınızı yıkayabilirsiniz.
  • Elde iç çamaşır yıkama talimatları, diğer kıyafetlere göre farklılık gösteriyor. Bu nedenle yıkama talimatlarına uymanız gerekiyor. İç çamaşırlarınız, narin çamaşırlar arasında yer alıyor. Bu nedenle onları yıkamak için ılık su kullanmanız gerekiyor. 5 ila 30 dakika aralığında (çamaşırınızın kumaşına ve boyutuna göre) ıslanmasına izin vermelisiniz. Ardından nazikçe çamaşırınızı su içerisinde gezdirebilirsiniz. İç çamaşırı için durulama gerektirmeyen bir deterjan kullanımı tercih edebilirsiniz. Bu sayede durulama işlemi uygulamadan direkt kurumaya bırakabilirsiniz.
  • Eğer durulama için ayrı bir leğen ya da kova hazırladıysanız, yıkamış olduğunuz çamaşırları temiz olan suya batırabilirsiniz. Kıyafetleri 2 ila 3 dakika boyunca suya daldırıp çıkararak durulayabilirsiniz. Bu işlem sayesinde kıyafetleriniz kolaylıkla deterjandan arınacaktır. Eğer küvet ya da lavaboda yıkıyorsanız, kullandığınız suyu boşaltarak yeni bir su hazırlayıp, işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Kıyafetin üzerinden deterjanın arınmadığını fark ederseniz, suyu tazeleyerek işlemi tekrar uygulamalısınız. Durulama gerektirmeyen bir deterjan tercih ettiyseniz bu adımı atlayabilirsiniz.

Elde Yıkanan Çamaşırları Kurutmanın Püf Noktaları

  • Öncelikle daha önce bahsettiğimiz gibi elde yıkama çamaşır deterjanı doğru seçilmeli. Eğer hoş bir koku istiyorsanız, seçeceğiniz çamaşır yıkama deterjanı buna uygun olmalı. Yıkama işlemini gerçekleştireceğiniz suyun sıcaklığını da giysinize uygun biçimde ayarlayabilirsiniz.
  • Çamaşırların temiz olduğundan emin olduktan sonra kurulama amacı ile sıkma ya da bükme yapmamalısınız. Bu hareket kıyafetlerin esnemesine neden olarak zarar verebilir. Kurulama işlemi için kıyafeti sudan çıkararak suyunun kovaya akmasına izin vermelisiniz.
  • Kıyafetleri düz bir şekilde bir alana sermelisiniz. Bu işlem için masa ya da tezgah gibi bir alan tercih edebilirsiniz. Çamaşır kurutma askısı da kullanabilirsiniz fakat bu işlem için kıyafetleri dikey biçimde asmamaya özen göstermelisiniz. Dikey biçimde asmak, onların şekillerini bozmasına neden olabiliyor.
  • Kıyafetlerin tam anlamıyla kuruması için 2 ila 4 saat boyunca beklemelisiniz. Sonrasında ise diğer tarafın kuruması için ters çevirebilirsiniz.
  • Elde yıkama yaparken kurulama işlemine geçtikten sonra bilmeniz gerekenlerden bir diğeri ise ipek, saten, dantel gibi hassas kıyafetlerin askıya mandal ile asılmaması. Bu tarz kumaşlarda mandal kullanıldığında iz kalabiliyor. Ütü yapıldığında bile izden kurtulmak mümkün olmuyor. Mandal kullanmak istiyorsanız dikiş izlerinden kıyafetleri tutturabilirsiniz.
  • Yünlü kıyafetlerin şeklini kaybetmemesi için düz bir alana serilmesi gerekiyor. Kıyafetin renginin açılmaması ya da herhangi bir solma olmaması için güneşte kurutulmaması tavsiye ediliyor.
Elde çamaşır yıkamanın püf noktalarından bahsettik. Dilerseniz konuyla ilgili “Yıkama Sembollerini Tanıyor Musunuz” metnimizi de okuyabilirsiniz.