Çocukları Uyutmak


Aile
26/07/2023

Bütün ebeveynlerin ortak sorunları arasında çocukları uyutmak yer alıyor. Gece yatmayan, gündüz kalkmayan çocuklar için çeşitli uyku yöntemleri bulunuyor. Pek çok anne baba çocuklarını uyutmaktan zorlandığından bahsediyor. Bu nedenle de Google üzerinde “uyuyamayan çocuğu uyutma yöntemleri” ve „en kolay bebek uyutma yöntemleri” sıklıkla araştırılıyor. Peki çocukları ve bebekleri uyutmanın yöntemleri nelerdir? Tüm detaylar yazımızda sizlerle. İşte birbirinden çeşitli çocuk uyutma yolları!

Çoçuk uyutma teknikleri:

Çocuğunuz İçin Uyku Arkadaşı Edinin
Kaliteli Bir Uyku İçin İdeal Ortamı Oluşturun
Uyku Öncesi Aile Etkinlikleri Yapın
Uyku Öncesi Atıştırmalıklara Dikkat Edin
Güzel Kokulardan Faydalanın
Uyku Rutini Oluşturun
Kağıt Mendil Yöntemi
Yatır Kaldır Yöntemi
Şişt Pat Pat Yöntemi

Çoçuk uyutma teknikleri

Çocuğunuz İçin Uyku Arkadaşı Edinin

Bebekleri ve çocukları uyutmak zor olarak biliniyor. Özellikle bebeklerin uyku düzeni oluşturulurken pek çok anne baba, bebek uyuduktan sonra odadan çıkıyor. Oysa bu durum bebeği, anne ve babaya uyku için bağımlı hale getiriyor. Oysa bebek uyutmanın yolları arasında uyku arkadaşı yer alıyor. Bebeğinizi kendiniz uyutmak yerine, oyun arkadaşı ile uyumayı öğretebilirsiniz. Aksi takdirde bebeğiniz gecenin bir yarısı uyandığında, yeniden uyuyabilmek için sizden yardım istemeye devam edebilir. Bir uyku arkadaşı, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı tarafından da tavsiye ediliyor. Özellikle uyku sorunları yaşayan çoçuk için uyku alışkanlığı edinmesi ve düzenli bir uyku çekebilmesi için uyku arkadaşı önem taşıyor. Uyku eğitimi için uyku arkadaşına başvurabilirsiniz.

Kaliteli Bir Uyku İçin İdeal Ortamı Oluşturun

Çocukları uyutmak için uygun ortamın sağlanması da önem taşıyor. Aynı zamanda kaliteli bir uyku için odanın sessiz olması gerekiyor. Oda içerisinde dikkatini dağıtacak televizyon, bilgisayar gibi elektronik eşyalar bulunuyorsa, bu cihazların kapalı olmasına dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda odanın çok soğuk ya da çok sıcak olmamasına özen göstermeniz gerekiyor. Ayrıca bebeğiniz uyuduktan sonra yerini de değiştirmemelisiniz. Uyku saat olarak geç olmamalı. Ancak bazı durumlarda ona izin vererek ödüllendirebilirsiniz. Bunun sık olmamasına dikkat etmelisiniz.

Uyku Öncesi Aile Etkinlikleri Yapın

Çocuğu kolay uyutmak için uyku öncesi onların mutlu olmasına önem verebilirsiniz. Ailecek geçireceğiniz vakitler, çocuğunuzun uykuya daha huzurlu dalmasına yardımcı olabilir. Uyku öncesi mini oyunlar oynayabilir, ona kitap okuyabilir, resim çizmek gibi aktiviteler yapabilirsiniz. Böylelikle hem yorulmuş olacaktır hem de uykuya daha hazır bir hale gelecektir. Ayrıca 1 çocuğun aile ile vakit geçirmesinin ihtiyaç olduğunu da unutmamak gerekiyor. Bu nedenle ilk olarak aile etkinlikleri yapmaya fazla özen göstermelisiniz.

Uyku Öncesi Atıştırmalıklara Dikkat Edin

Sağlıklı ve düzenli uyku çocukların gelişimi için büyük önem taşıyor. Bu nedenle yatmadan önce çocuğunuzu uykuya elbette aç göndermemelisiniz. Çocuğunuza, onu hafif tok tutacak atıştırmalıklar ve içecekler verebilirsiniz. Uyku öncesinde vereceğiniz atıştırmaların kahve, çay, çikolata gibi kafein ve şeker içermemesine özen göstermelisiniz. Sağlıklı bir uykunun önemini biliyoruz bu nedenle uyku alışkanlıkları doğru bir şekilde öğretilmeli. Üstelik kolay uyutmanın yapılması için herhangi bir atıştırmalıktan uzak durulması gerekiyor. Atıştırmalardan uzak durmuş olmak, çocuğun enerjisinin artması yerine uykuya hazırlayacaktır.

Güzel Kokulardan Faydalanın

Bebeğimi uyutmakta zorlanıyorum diye düşünüyorsanız, bunun çözümü oldukça basit. Lavanta yağı kokusunun insan üzerinde rahatlatıcı bir özelliği bulunuyor. Bir mendil üzerine 2 damla lavanta yağı damlatarak, bebeğinizin uyuduğu yatağa ya da yatağın yanında konumlandırabilirsiniz. Bu yöntem, bebeğinizin sakinleşmesini ve rahat uyumasını sağlayabilir. Yine de alerjik reaksiyonlara karşı bunu, doktora danışarak uygulamanız faydalı olacaktır. Geceleri rahat bir uyku için Ariel bebek sıvı çamaşır deterjanından faydalanabilirsiniz. Yatak için gerekli nevresimleri bebek deterjanı ile yıkadığınızda nevresimlerin mis gibi koktuğunu fark edeceksiniz. Bu da küçük bebeğinizin huzurlu bir şekilde uykuya dalmasına yardımcı olacaktır.

Uyku Rutini Oluşturun

Uyku koçu eğitmeni olan Restfully ve Rest Academy isimli merkezlerin sorumlusu Arielle Greenleaf’e göre; uyku vakti için tutarlı bir rutin oluşturmak gerekiyor. Çocukların gelişimi için uykunun önemini biliyoruz. Uzmanlara göre çocuklar, uyku vakti geldiğinde başka aktiviteler yapmak için ısrarlarda bulunuyor. Bu nedenle uyku saatlerinin kaçırılmaması ve bu bağlamda tutarlı olunması önem taşıyor. Uyku saati belirledikten ve çocuğunuzu yatırdıktan sonra çocuğunuzun sıklıkla; su, tuvalet, sarılma gibi sebeplerle bile yataktan çıkmamasını sağlamalısınız.

Pijamaları giydirmek, ardından kitap okuyup ışığı kısmak gibi bir rutin edinebilirsiniz. Her gün aynı saatlerde aynı sırayla uygulama yaparsanız çocuğunuzu kolaylıkla uyutabilirsiniz. Üstelik bir süre sonra rutine alışarak kendi başına uyumaya da zaman içerisinde başlayacaktır. Aynı rutini bu nedenle düzenli bir şekilde tekrar etmek önem taşıyor ve uyku saatinin geldiğini belirtiyor.

Kağıt Mendil Yöntemi

Nathan Dailo, 3 aylık bebeğini uyutmak için farklı bir yöntem keşfettiğini açıklıyor. Bebek uyutmanın en kolay yolu olarak bilinen kağıt mendil yöntemi, yaklaşık 40 saniye içerisinde bebeğin uyumasını sağlıyor. Bu yöntem ise şu şekilde:

Bebeği uyutmak için bir kağıt mendili, bebeğinin yüzünde; alnında ve çenesine kadar 10 ila 15 kez gezdiriyor. Bu sayede bebekler uykuya kolaylıkla teslim oluyor. Uyku teknikleri arasında popüler olan bu yöntem, bebeklere uyku zamanının geldiğini haber vermiş olur.

Yatır Kaldır Yöntemi

Tracy HOGG yöntemi olarak da bilinen yatır kaldır yöntemi, çocuk uyutma tekniklerinin başında geliyor. Bu yöntem ise şu şekilde;

Bebeğinizden uyku sinyallerini aldığınızda, rutini gerçekleştirerek yatağına bırakın. Ağlama olmazsa sakince bekleyin. Eğer ağlama başlarsa 5 ila 10 dakika bekleyip, bebeğinizi kucağınıza alın. Sırtını sıvazlayın ve sakinleşince yatırın. Uykuya dalana kadar bu eyleme devam etmelisiniz. Bu süre eğer 30 ila 40 dakikayı geçerse ve bebek sakinleşmezse bebeğinizi alarak odadan çıkın. Sakinleştikten sonra tekrar uykuya dalması için deneyin.

Bu yöntemi 4,5 aydan itibaren 2 yaş aralığına kadar deneyebilirsiniz. 2 yaşındaki çocuk artık bunlara uymayacaktır. Dikkat etmeniz gereken şey ise bebeğinizin ayı arttıkça, farkındalığı da artıyor. Bu nedenle kucağa almak alışkanlık haline gelebiliyor. 6 ay sonrasında bu yöntemin etkisi azalabiliyor. 1 yaşını doldurmuş çocuklarda bu yöntem işe yaramıyor.

Başka bir yeni düzene geçmek için kendinize ve bebeğinize 15 gün süre vermelisiniz. Kucağınıza alma süresini her geçen gün uzun tutarak, alınmadan uykuya geçişini sağlayabilirsiniz.

Şişt Pat Pat Yöntemi

Tracy HOGG yöntemlerinin bir diğeri de şişt şişt pat pat yöntemi olarak biliniyor. Uyuyamayan çocuğu uyutma yöntemleri arasında yer alan bu teknik, 0 ila 4 aylık bebeklerde uyku ihtiyacı için uygulanabiliyor. Bu yöntem ise şu şekilde uygulanıyor:

0 ila 4 ay arası bebekler, kendi kendilerini sakinleştirmeyi beceremiyor. Aynı zamanda pek çok şeye konsantre olamadığı için ağladığında, bebeğinizin kulağına “şişt” diyerek fısıldayabilir ve ardından sırtına hafifçe vurarak dokunabilir, onu sakinleştirebilirsiniz. 4 aylıktan daha büyük bebeklerde, temas da bir destek yerine geçeceğinden yöntemin etkisinde azalma görülebiliyor.

Bu işlem için dilerseniz rahatlatıcı ninni türlerinden de faydalanabilirsiniz. Bebeklerin uykuyu sevmesine yardımcı olan ninni türleri, onların iyi bir uyku alması için de oldukça önemli. Çocuğun ihtiyacı olan uykuyu alabilmesi ve uyku düzenini oluşturabilmesi için uygulayabileceğiniz yöntemler bu şekildedir.

Sizler için “Çocukları Uyutmak” konusunu ele aldık. Dilerseniz konuyla ilgili olarak “Sporun Çocuklarda Uyku Üzerine Etkisi” isimli makalemizi de okuyabilirsiniz.